Perhatian : Penyalahgunaan gambar dari blog Seni Qanasuri

Beberapa hari lepas saya terjumpa beberapa iklan di internet berkenaan dengan bunga telur tisu…secara jujurnya saya seronok lihat bunga tisu ini rupa nye mendapat sambutan yg baik dan hangat utk bakal2 pengantin dan juga pengusaha barang2 kraftangan pengantin…tak ketinggalan juga yg saya rasa memang menghasilkan bunga telur tisu sama sebijik mcm yg saya hasilkan (merujuk pada hasil bunga tangan saya dr awal tahun 2010)…tu tak kisah la…saya anggap itu sebagai panduan utk me-DIY bunga tisu nie😀

Tapi yang membuatkan saya agak kurang senang…senang cerita agak bengang dan marah serta tak puas hati ialah…ada beberapa pihak yg telah menyalahgunakan gambar2 bunga telur dari blog saya untuk tujuan pengiklanan bagi bisnes sendiri…pada saya ini dinamakan MENCURI!! mencuri hasil kerja orang untuk ditayangkan pada yg lain dan mengaku itu seperti hak sendiri adalah tindakan yg amat tidak bertanggungjawab dan perbuatan yang sangat tidak sopan…saya dah email orang2 tersebut utk removekan gambar2 saya dari iklan mereka…tapi nampaknya tiada feedback dan iklan masih ada…so saya tulis di sini supaya tiada yg terpedaya dan tertipu dengan PENCURI2 dan PENIPU2 mcm nie…maaf kalau bahasa saya kasar…tapi ini sudah melampau pada saya…kalaumereka2 yang ini terasa malu…perlu malu ini dari awal…

PENCURI 1 :

PENCURI 2 :

Mereka2 ini bukan je iklankan di mudah.my…tapi juga di beberapa website pengiklanan lain…macam mana nak berkat cari rezeki kalau dari mula dah menggunakan cara yang salah…MENCURI…nak berbisnes biar dgn cara yg elok dari mula…apa sahaja yang ada dlm dunia internet nie memang boleh dilihat…diambil…dicopy-paste…untuk rujukan yer of course tak salah…tapi untuk kepentingan sendiri adalah tidak elok…harap2 tidak ada antara anda2 di luar sana yg terkena tipu dengan mereka2 ini…itu bukanlah hasil kerja mereka…bukan hak mereka untuk dipamerkan..

Link iklan lain :

1) http://www.malaysia.adsbays.com/services_1/wedding/tempahan-bunga-telur_25#axzz1eQfOdFLK

2) http://www.niagaria.com/item.php?item=1305&type=offer&category=wedding&title=tempahan-bunga-telur&fb_comment_id=fbc_10150427989528760_21006319_10150469847163760

Dan kalau tak silap saya…gambar2 contoh bunga telur yg lain juga pernah saya lihat di blog pengusaha bunga2 telur tu yang sebenar…so abih la dia curi semua untuk iklan sendiri nampak nya…

Pengajaran : jangan MENCURI untuk KEUNTUNGAN SENDIRI!!

2 thoughts on “Perhatian : Penyalahgunaan gambar dari blog Seni Qanasuri

  1. sian nyer… lain kali awak buat “water mak” atas setaip gambo.. contoh macma yang kat mudah tue.. tulis name awak.. so.. kalu org copy pon tak boleh sbb dah ader watermark melintang beso2.. kat gambo tue..

  2. ish2…. kalu nak tiru sgt pun try buat sendiri, amik gambar pastu buat iklan… org skrg nak keja senang camtu laa… tu la saya pun nk suggest buat watermark.. macam blog2 lain buat bila post gambar.. letak text pun dah cukup… tp letak tengah2 gambar🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s