Archive | September 2009

Kanzashi Flowers

My very first Kanzashi!

Seronok betul bila berjaya buat nie…sebab my first trial buat nie x menjadi…

raya2009 100

raya2009 075

Soft coloured cotton fabric with yellow button

RM2

raya2009 076

Kanzashi with artificial flower stamens and white beads

RM3

raya2009 073

Kanzashi with artificial flower stamens

RM3

Kanzashi can be used as a brooch, a ribbon neck tie, choker, back to its origin, hair accessories or anything else you can think of ♥

So kalau interested can be customized. Different fabric prints available. Email me for enquiries♥

BTW…apa itu Kanzashi??

Kanzashi are hair ornaments used in traditional Japanese hairstyles. Kanzashi first appeared when women abandoned the traditional taregami hairstyle where the hair was kept straight and long, and adopted beautiful-crazy and intricate coiffures. These days kanzashi are most often worn by brides and geisha.

Surf internet pasal kanzashi nie mesti akan nampak buku nie…aaaa…kat msia ader jual tak ekk…ader la dpt selak2 skit page buku nie dlm beberapa website tp x fully bleh ngk la…but the basic rase2 memang dah betul dah 😀 Making different sizes of flowers is as easy as varying the size of the fabric square, but the little ones are a bit fiddly, especially with thicker fabrics. Kalau x sabar mungkin malas kot nak buat kanzashi nie…but they are definitely worth looking at.

kanzashiinbloom


p/s to en hubby : Ima ichibann hoshi mononandaaaaaaaaa!!!! 😀

Advertisements

Bunga Tisu : Black & White

Jalan2 ari tu terjumpa ngan tisu kaler hitam dan putih plak…kebetulan sebab ader yg tanya ader x kaler putih…so alhamdulillah jumpa pun…untuk bunga hitam putih nie try buat kat tengah nyer saya letakkan inti bunga warna putih krim…so jadi la camni…buat masa nie bunga2 nie saya bentukkan dalam bentuk bouquet tanpa daun…

raya2009 034

raya2009 030

Mood Raya

Rasanyer dah ramai yg dah masuk mood untuk raya…hehehhe…tak kurang yg jasad jer ader kat tempat keje tp jiwa dah sampai kampung dulu 😀 bagi kitaorg…raya still sama mcm sebelum2 nie…takde ape nak kecoh2 sangat coz kampung pun tak lebih dari sejam nak sampai dr umah…hehehhehe…preparation untuk raya…tahun nie takde ape sangat…cuma yg penting untuk anak2 dah sediakan awal2…untuk kitaorg biasa2 jer…ape pun SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI…MAAF ZAHIR BATIN dari kami sekeluarga 😀

Dalam bulan pose nie…ader gak cuba2 buat gubahan bunga yg lain…tp tak siap2 lagik…hehehhe…mane nak siap dok main ngan anak2 kecik nie…hehehhe…tp kalo order insyaallah akan diusahakan juga 😀